Jonathan ford landscape architect

THE OLD PIGGERY

image

The garden design spliced new garden elements into older garden.

Client: Private

Landscape Architect: Jonathan Ford.

Main Contractors: Scandor Landscape Contractors Ltd.

Major Design Elements: The garden design included clearance, tree works, reclaimed yorkstone steps, full height hedges and other planting, turfing and wrought iron gate with reclaimed brick piers.

Value of Capital Works: £25,000

The former farmhouse gains its character from centuries of alterations and adjustments to new uses giving it the wonderfully comfortable and idiosyncratic feel of an English rural property. Jonathan was commissioned to redesign the garden areas around the front and back doors. All workmanship and materials – as well as being fit for purpose – had to blend in with and be sympathetic to the existing house and mature garden, so that it would look as though it had always been there.

image

The needs of people...

A new route to the swimming pool was provided by the addition of a new opening in a garden wall: a reclaimed wrought iron gate was flanked by reclaimed brick piers, and lead peacocks moved from elsewhere in the garden.

the laws of nature and of building...

Yew hedges were planted at 1.8 m high. Existing yorkstone paving was reclaimed from the site and re-laid to provide an enlarged raised seating area. All materials were chosen with longevity and low maintenance in mind. Costs were controlled throughout (budget estimates, competitive tenders, cost control of site works). Parking and service areas were screened.

the desire for beauty.

The garden design included opening up parkland views from the kitchen and allowing views of the knot garden from the front door. The line of the drive was nudged away from the house giving a more pleasing line and reducing the visual impact of the asphalt. Artist’s impressions were provided as part of the design process.